Uitgeverij Parterre – Utrecht Nederland | Patriotten, provo’s en rebellen
1923
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1923,page-child,parent-pageid-12,ajax_updown,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Patriotten, provo’s en rebellen

Patriotten, provo’s en rebellen

‘Patriotten, provo’s en rebellen’ is een caleidoscopische verzameling episoden uit de Utrechtse historie, waarin tegendraadse personen een hoofdrol speelden. Om te beginnen de Patriottentijd, een voorbeeld van het verzet door de tijden heen. Eind achttiende eeuw zien we die vrijzinnige geest al opvlammen in het verzet van de patriotten. In een stad, ‘geen servieler stad dan Utrecht’, doen burgers een greep naar de macht.

Na een sprong in de tijd belanden we midden in de jeugdcultuur, eind jaren vijftig, begin jaren zestig van de vorige eeuw. Fantasievol, met creativiteit en humor voeren mensen akties en vieren feest. We lezen over Sjorsklanten en demonstranten, over krakers en muziekmakers. Utrecht krijgt een flink aantal niet bijster gezagsgetrouwe inwoners.

Maar vanzelf gaat dat niet. Zoals een schrijver al stelt in het laatste nummer (1789) van het Utrechtse patriottenblad ‘De Revolutionaire Vraagal of de Zwaager van den Politiken Bliksem Regt door Zee’: “Geen weekblad brengt uw heil tot stand. Gij wordt door slagen groot en tegenspoed zal u leren”.

Utrechtse episoden van eigenzinnigheid

Utrechtse episoden van eigenzinnigheid

Gegevens

ISBN: 978-90-827703-3-9

December 2020, 1e druk

Technische gegevens:
Paperback, 100 blz.
Garenloos gebrocheerd
Formaat 12 bij 18 cm

Bestellen

Prijs: 8,50
Naar de webshop

Share

[sharify]